Ingrediente:
1 l de lapte,
8 ouă,
10 linguri de zahăr (lingură de supă),
2 mere,
o fiolă de esenţă de rom,
o linguriţă de amidon alimentar (ajută crema să fie mai fermă atunci când o pui pe platou şi se taie şi mai bine),
un praf de sare.
Mod de preparare
Într-o cratiţă de 3 l punem 5 linguri de zahăr şi facem un caramel. Prin mişcări de rotaţie îmbrăcăm pereţii vasului şi lăsăm la răcit. Scoatem căsuţa de sâmburi de la mere şi le tăiem felii subţiri, pe care le aşezăm pe fundul vasului ce l-am îmbrăcat cu caramel şi între timp s-a întărit.
Într-un bol spargem ouăle, le batem uşor cu cele 5 linguri de zahăr (să nu facem spumă), esenţa de rom, praful de sare şi laptele. Toată compoziţia o turnăm în cratiţă, uşor să nu deranjăm merele (pe care le-am aşezat frumos ca la tarta cu fructe) în timp ce turnăm laptele, merele se vor ridica la suprafaţă, fără să-şi strice forma.
Punem cratiţa într-o tavaă şi adăugăm apă fierbinte, cam până la jumătatea cratiţei. Punem la cuptorul de dinainte încins, cam 45 de minute, când s-a rumenit frumos, facem testul cu scobitoarea, dacă iese curată atunci crema este gata.
Lăsăm să se răcească şi apoi o răsturnăm pe un platou. Servim cu sos caramel şi decorată cu felii de măr.