Miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:26:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pamflet la cererea publicului, de la Wikigelu – enciclopedie foarte liberă şi democratică: Nu chiar totul despre fazanul Vasi


5 martie 2013

Fazanul Vasi (Phasianus colchicus Vasius) sau „Fazanul de vânătoare” – degeaba vânaţi salarii! –  este o pasăre care a fost adusă în Ploieşti de om – care-ai fost ăla, mă?! Să nu mai faci d-astea! –  din timpul... ălora ai lu’ Traian, de către o dacă. Iată şi numele întreg pe care îl purta acea dacă: Dacă nu veneai, ce mişto era!

El provine, sau, mai bine zis, parvine din Asia, sau, mai bine scris din „A” şi „a”! adică, prima dată îţi provoacă o mirare „majusculară” (ce invenţie tâmpită!), iar, mai apoi, o mirare minusculă, ordinară! Denumirea ştiinţifică (Phasanius colchicus Vasius) are o legătură directă cu Vaxy Vaxyus – văr nerecunoscut al lui „Nu ştiu!” (canguru, mă!).

Are o coadă lungă bifurcată – nu, nu întortocheată, precum limbajul! – , iar penajul, neras, are, în mod evident, durerea de a nu fi auriu, ci doar cu pene pestriţe alb cu negru.... Capul este albăstrui cu reflexe întârziate.

Limba cocoşului de fazan este, astăzi, mai mult ca oricând, o „ţipătură”, căci n-a dat de niciun rezervor de grăunţe şi nici de dolares să şi le cumpere!

Ţipătura, se aude mai ales seara, târziu – la el e prea târziu, nu târziu! – când se retrag troleili la depou şi el se gândeşte cu disperare că iar va avea coşmaruri cu salariile!

S-ar urca şi în meri, dacă ar face mere de aur, să facă un poker cu ramurile!

Singura împerechere teoretic posibilă a acestei specii „rare” este „împerecherea cu norocul”, mai mereu nereuşită!

Simţuri şi nesimţuri:

Vede şi aude tot! Şi d-aia nu mai putem noi! Hahaha! Însă nu mă-ntrebaţi cum miroase! El nu are numai al şaselea simţ, ci are şi al şaselea nesimţ: uitarea de salariu.

Pe Phasianus colchicus Vasius îl puteţi găsi aproape oriunde în teren, în funcţie de anotimpuri: acum, cică vine anotimpul schimbării, primăvara, iar el o să stea pe tuşă, tuşe! Primăvara, când înflorim de bucurie, când privirea ne pare o floare sub zborul său neregal – zboară, fazane, zboară şi te du! –  vegetaţia gândurilor bune se îmbogăţeşte imediat! Nu mai are cine să ni le consume...

Vă pup negru pe alb!

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro