Ingrediente
150 ml apă,
400 g zahăr,
100 g unt topit şi răcit,
250 g lapte praf (neîndulcit),
50 g cacao,
o esenţă de vanilie (sau o esenţă de rom),
alune de pădure (sau nuci puţin prăjite, migdale, stafide etc.)
Mod de preparare
Se amestecă laptele praf cu cacaua şi eventual se poate cerne ca să fie mai fin. Se pune apa la fiert cu zahărul şi se amestecă până se dizolvă. Când începe să fiarbă siropul va face o spumă albă. Din acest moment, în funcţie de cât se fierbe siropul, aşa va ieşi ciocolata. Pentru a fi mai moale, se face un sirop subţirel, iar pentru o ciocolată fărâmicioasă se recomandă un sirop gros, ca mierea. Când siropul e gata, se stinge focul şi se adaugă laptele praf în câteva tranşe, până se omogenizează bine. Se adaugă untul şi esenţa şi se amestecă bine. Se pune repede compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi se nivelează cu dosul unei linguri, care se înmoaie frecvent în apă rece, apoi se presară deasupra alunele. După ce s-a răcit, se dă la frigider până se întăreşte.